Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Οι Financial Times αποκαλύπτουν το παρασκήνιο της εμπλοκής με τον ΟΠΑΠ

Οι Financial Times αποκαλύπτουν το παρασκήνιο της εμπλοκής με τον ΟΠΑΠ
Η τρόϊκα απειλεί την κυβέρνηση ότι θα ορίσει διεθνείς διαχειριστές στις ιδιωτικοποιήσεις.
Το παρασκήνιο σχετικά με το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην πώληση του ΟΠΑΠ, ιδιωτικοποίηση αξίας 700 εκατ. ευρώ, αποκαλύπτουν οι Financial Times. H εφημερίδα επισημαίνει ότι η εμπλοκή στην ιδιωτικοποίηση - η δεύτερη μετά το ναυάγιο με τη ΔΕΠΑ- απειλεί να προκαλέσει νέα ένταση με τους διεθνείς πιστωτές στην Ελλάδα, οι οποίοι φοβούνται ότι ο αργός ρυθμός των ιδιωτικοποιήσεων θα απαιτήσει περαιτέρω περικοπές για να διατηρηθεί σε τροχιά το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, αναφέρει το δημοσίευμα.
Είναι γνωστό ότι η τρόϊκα και το υπ. Οικονομικών είχαν προϋπολογίζει 2,6 δισ ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, κάτι το οποίο δεν έχει επιτευχθεί ούτε κατ'  ελάχιστον.
Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι η Emma Delta απειλεί να αποσύρει την προσφορά της για τον ΟΠΑΠ, την μοναδική που υπάρχει και φέρνει στο φως mail του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΠΑΠ Κώστα Λουρόπουλο, που αποκαλύπτει ότι δέχεται απειλές από τον Δημήτρη Μελισσανίδη της Emma Delta.
Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ (από το iefimerida.gr):
Σε τι υπαναχωρεί η Emma Delta
«Η Emma Delta - ένα σχήμα προσφοράς που υποστηρίζεται από τον Ελληνα μεγιστάνα του πετρελαίου Δημήτρη Μελισσανίδη και τον Τσέχο δισεκατομμυριούχο Jiri Smejc - έκανε την μοναδική προσφορά, δίνοντας στο ελληνικό κράτος το 33% του ΟΠΑΠ.
Πλέον η Emma Delta θέλει να ακυρώσει δύο στοιχεία της συμφωνίας: μία τριετή σύμβαση 110 εκατ. ευρώ με την Ιντραλότ και τα 12 χρόνια παραχώρησης της κλήρωσης του Λαχείου στο ελληνικό κράτος σε αντάλλαγμα μία προκαταβολή 190 εκατ. ευρώ και 50 εκατ. ευρώ ετησίως.
Το ΤΑΙΠΕΔ απέρριψε επίσημες καταγγελίες της Emma Delta ότι απειλεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία και να αναλάβει νομική δράση, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.
Το απειλητικό τηλεφώνημα Μελισσανίδη στον Λουρόπουλο
Ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Κώστας Λουρόπουλος παραπονείται από την πίεση που δέχεται από τον κ. Μελισσανίδη, από τον οποίο, όπως αναφέρει ο ίδιος, δέχθηκε σειρά τηλεφωνημάτων. «Με προσέβαλε», αναφέρει ο κ. Λουρόπουλος, «όπως συνέβη και ορισμένες φορές στο παρελθόν». «Εάν τολμήσεις να υπογράψεις (τη συμφωνία με την Ιντραλότ και τα λαχεία), θα σου κόψω το κεφάλι», φέρεται να είπε ο κ. Μελισσανίδης στον κ. Λουρόπουλο, σύμφωνα με το μήνυμα e-mail του τελευταίου. Ολα αυτά συνέβησαν, σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, στις 20 Μαϊου.
«Εκπρόσωπος για την Emma Delta, εξ ονόματος του κ. Μελισσανίδης, αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ με τον κ. Λουρόπουλο δεν μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε», γράφει ο συντάκτης.
Ερχονται διεθνείς διαχειριστές στο ΤΑΙΠΕΔ;
«Το ΤΑΙΠΕΔ απέτυχε να παραδώσει μια ιδιωτικοποίηση – ναυαρχίδα, όταν η Gazprom απροσδόκητα αποχώρησε από την υποβολή προσφορών για τη ΔΕΠΑ προμηθευτή φυσικού αερίου. Εάν αποτύχει και με τον ΟΠΑΠ, η τρόικα αναμένεται να αυξήσει την πίεση και να διορίσει διεθνείς διαχειριστές, στην θέση των Ελλήνων του ΤΑΙΠΕΔ, που θα αναλάβουν στην πορεία να πουλήσουν τα 15 δισ. ευρώ των κρατικών περιουσιακών στοιχείων.
Οι πωλήσεις της ΔΕΠΑ και του ΟΠΑΠ αναμένονταν να καλύψουν περίπου το ήμισυ των 2,6 δισ ευρώ, που είναι ο φετινός στόχος για τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Αν δεν πωληθεί ο ΟΠΑΠ, το εν λόγω προσδοκόμενο ποσό θα πέσει κάτω από το 1 δισ. ευρώ.
Ο Στέλιος Σταυρίδης, ο τρίτος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ μέσα σε ένα χρόνο, επιμένει ότι η συμφωνία με τον ΟΠΑΠ δεν πρέπει να αλλάξει. «Η αξιοπιστία της χώρας είναι σε κίνδυνο», είπε. «Έχουμε κάνει σαφές ότι είμαστε υπεύθυνοι άνθρωποι [στο ΤΑΙΠΕΔ] και ότι κανείς δεν μπορεί να παρεμβαίνει στην εργασία μας». Είπε επίσης, ότι ήταν «συγκρατημένα αισιόδοξος» για να πείσει την Emma Delta να ρίξει τις απαιτήσεις της. «Εμείς διαπραγματεύτηκε συμφωνία για τον ΟΠΑΠ με διαφανή τρόπο και σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική».
Ποιοι ελέγχουν την Emma Delta
Ο κ. Μελισσανίδης ελέγχει την Aegean Marine Petroleum Network, έναν παγκόσμιο προμηθευτή καυσίμων πλοίων που αναφέρονται στο New York Stock Exchange. Ο κ. Smejc είναι ο ιδιοκτήτης του Emma Capital, μια εταιρεία επενδύσεων και είναι ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς στην Ελλάδα.
Οι άλλοι εταίροι του οχήματος είναι επίσης οικονομικές επενδυτές: Η ρωσική ICT, η σλοβακική J & T, η τσεχική KKCG και ο Χρήστος Κοπελούζος, ένας Ελληνας επιχειρηματίας με δεσμούς με την Gazprom,  και η Lottomatica, μια ιταλική εταιρεία τυχερών παιχνιδιών.
Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία Emma Delta έχει κερδίσει τον διαγωνισμό για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ προσφέροντας 652 εκατ. ευρώ αλλά δεν προχωρεί στην υπογραφή της σύμβασης καθώς θέλει να ακυρωθούν οι συμφωνίες που έχει υπογράψει ο ΟΠΑΠ με τα Λαχεία και την Ιντραλότ.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs