Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Από… στρατόπεδο συγκέντρωσης το νέο φθηνό iphone της Apple



EΡΕΥΝΑ - ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝΕΖΙΚΗ PEGATRON

H Apple θα ρίξει σύντομα στην αγορά το νέο της iphone, το 5C, που όπως λέγεται θα είναι το πιο φθηνό απ’ όλα τα κινητά που ο αμερικανικός κολοσσός έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα.

Για να παραχθεί αυτή η συσκευή, όμως, αυτήν τη στιγμή στη Σανγκάη, χιλιάδες εργάτες της ταϊβανέζικης προμηθεύτριας της Apple, Pegatron, ζουν και εργάζονται σε συνθήκες που θυμίζουν περισσότερο στρατόπεδο συγκέντρωσης παρά μονάδα παραγωγής.

Σύμφωνα με έρευνα-κόλαφο, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων China Labor Watch (CLW), οι εργάτες που κατασκευάζουν τα νέα φθηνά iphone της Apple είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται 11ωρες βάρδιες για 6 ημέρες την εβδομάδα. Η ημέρα τους στο εργοστάσιο ξεκινά στις 9 το πρωί και τελειώνει στις 9 το βράδυ. Δουλεύουν συνολικά 63-69 ώρες την εβδομάδα, ενάντια στην κινεζική νομοθεσία, η οποία προβλέπει ανώτατο όριο 49 ωρών εργασίας την εβδομάδα. Είκοσι λεπτά της καθημερινής απασχόλησής τους δεν πληρώνονται μάλιστα. Πρόκειται για το πρωινό meeting με τον επικεφαλής της ομάδας τους, στη διάρκεια του οποίου οι εργάτες φωνάζουν συνθήματα του στιλ «Ποιότητα, πειθαρχία, ενότητα! – Είμαι ο καλύτερος! – Δούλεψε σκληρά!»

Το ωρομίσθιό τους είναι 1,5 δολάριο και ο βασικός μισθός τους 268 δολάρια τον μήνα. Η αμοιβή αυτή είναι μικρότερη από το μισό του μέσου μηνιαίου εισοδήματος στην περιοχή (764 δολάρια) και πολύ μακριά από τον μισθό που είναι αναγκαίος για τη διαβίωση ενός ανθρώπου στη Σανγκάη – μια από τις ακριβότερες πόλεις της Κίνας.
 
Εξαντλητικές υπερωρίες

Αποτέλεσμα είναι όλοι σχεδόν οι εργάτες της Pegatron να στηρίζουν την επιβίωσή τους στις πολύωρες και εξαντλητικές υπερωρίες, ο μέσος όρος των οποίων φθάνει τις 110 ώρες μηνιαίως. Στα επίσημα έγγραφα, ωστόσο, οι εργάτες υποχρεώνονται από τους εργοδηγούς τους να υπογράφουν για πολύ λιγότερες υπερωρίες.

Αν ένας εργάτης δεν καταφέρει να εργαστεί συνεχώς επί ένα τρίμηνο σε αυτούς τους εξαντλητικούς ρυθμούς, τότε η εταιρεία που τον προσέλαβε και τον έστειλε για δουλειά στην Pegatron έχει το δικαίωμα να του αφαιρέσει σημαντικό ποσό από την πενιχρή αμοιβή του (97 δολάρια).

Η διαβίωσή τους στο κάμπους της εταιρείας είναι άθλια: κοιμούνται κατά 12άδες ένα κοιτώνα 20 τετραγωνικών, έχουν δηλαδή έκαστος στη διάθεσή του περίπου 2 τετραγωνικά. Οι ντουζιέρες είναι κοινές και δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα το ντους για αρκετούς πολλές φορές να είναι μεταμεσονύχτιο. Το φαγητό που τους προσφέρεται είναι ξαναζεσταμένο και κακής ποιότητας. Για όλα αυτά τους παρακρατείται φυσικά το ανάλογο ποσό από τον μισθό τους. Οι κανονισμοί τόσο στους χώρους διαβίωσης όσο και στο εργοστάσιο είναι αυστηρότατοι σε βαθμό… παράνοιας. Στη διάρκεια της εργασίας, οι επισκέψεις στις τουαλέτες είναι περιορισμένες. Αν ένας εργάτης θέλει να πάει για δεύτερη φορά την ημέρα, τότε είναι σίγουρο ότι θα φάει κατσάδα από τον επικεφαλής της ομάδας του.

Εργάτες 16 ετών

Στα εργοστάσια της Pegatron δουλεύουν πάνω από 10.000 μαθητευόμενοι εργάτες ηλικίας 16 έως 20 ετών, κάνοντας όμως την ίδια δουλειά με τους κανονικούς ενήλικες εργάτες. Δεν υπάρχει καμία προστασία για τους ανήλικους. Κάποιοι εξ αυτών πληρώνονται λιγότερα, αφού τους παρακρατείται ένα ποσό για την πληρωμή των σχολών τους, ενώ η εταιρεία καθυστερεί αρκετές φορές τις αμοιβές κάποιων άλλων.

Η CLW διαπιστώνει ότι διακρίσεις υφίστανται και οι έγκυοι. Η Pegatron εξανάγκασε κάποιες φορές εγκύους να δουλεύουν 286 ώρες υπερωριών τον μήνα, παραβιάζοντας κατάφωρα τη νομοθεσία, η οποία απαγορεύει ημερήσια εργασία μεγαλύτερη των 8 ωρών και συνολικά πάνω από 44 ώρες την εβδομάδα γι” αυτές.

To China Labor Watch διαπιστώνει διακρίσεις και στις προσλήψεις. Δεν προσλαμβάνονται έτσι όσοι εργάτες είναι μεγαλύτεροι των 35 ετών, κοντύτεροι του 1,50 μ., ανήκουν στις μειονότητες των Ουιγούρων, Χούι και Θιβετιανών, είναι γυναίκες που εγκυμονούν ή έχουν… πολύχρωμα μαλλιά και τατουάζ.

Στην έκθεσή της, η CLW επισημαίνει ακόμη ότι η πλειονότητα του εργατικού δυναμικού της Pegatron προσλαμβάνεται από εταιρείες-εργολάβους, οι οποίες τους προωθούν στη συνέχεια στην Pegatron. Οι εργάτες αυτοί δεν έχουν έτσι πλήρη ασφαλιστική και στεγαστική κάλυψη, όπως προβλέπει ο νόμος.

Επίσης, υπάρχει παντελής απόκρυψη για τα επικίνδυνα για την υγεία χημικά που οι εργάτες χρησιμοποιούν στη διαδικασία παραγωγής. H κακομεταχείριση, το βρισίδι, οι προσβολές είναι η συνηθισμένη συμπεριφορά των ανωτέρων. Οι εργάτες γνωρίζουν την ύπαρξη συνδικάτου, δεν ξέρουν όμως πού είναι το… γραφείο του.

Για την έρευνά της, η CLW πραγματοποίησε από το 2007 15 ελέγχους σε 3 εργοστάσια της Pegatron, κάποιοι από τους οποίους ήταν αιφνιδιαστικοί. Οι έλεγχοι κάλυψαν εργατικό δυναμικό μεγαλύτερο των 130.000 ανθρώπων.

Η Apple απάντησε «άλλα αντ” άλλα της Παρασκευής το γάλα». Διεμήνυσε ότι έχει δεσμευτεί για ασφαλείς και δίκαιους όρους εργασίας μέσω της αλυσίδας προσφοράς της, ότι στον δικό της έλεγχο οι εργάτες δούλευαν 46 ώρες την εβδομάδα και υποσχέθηκε ότι «αν οι έλεγχοί μας διαπιστώσουν ότι οι εργάτες υποαμείφθηκαν ή δεν πληρώθηκαν για κάποιο χρόνο εργασίας τους, θα απαιτήσουμε την πληρωμή τους στο ακέραιο από την Pegatron».

Eξαντλημένοι από τις άπειρες ώρες εργασίας μαθητευόμενοι εργάτες παίρνουν μια ανάσα στο καπνιστήριο του εργοστασίου

Παλιό γκαράζ που μετατράπηκε σε μπάνιο. Χωρίς ζεστό νερό φυσικά

Κοιτώνας 20 τ.μ. που τον μοιράζονται 12 εργάτες. Ούτε 2 τ.μ. για τον καθένα


Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs