Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Στη Γερμανία η πλέον άνιση κατανομή πλούτου στην Ευρωζώνη




Ο ιδιωτικός πλούτος είναι πιο άνισα κατανεμημένος στη Γερμανία, την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο κράτος της Ευρωζώνης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Ενώ το πλουσιότερο 1% των πολιτών της Γερμανίας έχει προσωπική περιουσία η αξία της οποία ανέρχεται σε τουλάχιστον 800.000 ευρώ, την ίδια ώρα  πάνω από το 25% του πληθυσμού δεν έχει καμιά περιουσία ή αρνητικό πρόσημο περιουσίας λόγω χρέους , σύμφωνα με το  ινστιτούτου μελετών DIW.
«Πουθενά στην Ευρωζώνη ο πλούτος δεν είναι τόσο άνισα κατανεμημένος όσο στη Γερμανία», ανέφερε ο Μάρκους Γκράμπκα, συνεργάτης και ερευνητής του DIW, σε μια ανακοίνωση του ινστιτούτου.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή ο δείκτης εισοδηματικής ανισότητας ανήλθε στο 0,78 το 2012.
Αντίστοιχα στη Γαλλία ο δείκτης έφθασε το 0,68, στην Ιταλία το 0,61 και στη Σλοβακία το 0,45. Το 0 καταδεικνύει την μικρότερη δυνατή ανισοκατανομή του πλούτου, ενώ το 1 την μέγιστη πιθανή ανισότητα στην κατανομή του.
Οι διαφορές στη συγκέντρωση πλούτου ανάμεσα στην άλλοτε Ανατολική και στην άλλοτε Δυτική Γερμανία συνεχίζουν να υφίστανται δύο δεκαετίες και πλέον μετά την ενοποίηση, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.
Κατά μέσον όρο οι ενήλικες στην δυτική Γερμανία έχουν περιουσία αξίας 94.000 ευρώ, ενώ στην άλλοτε Ανατολική Γερμανία η περιουσία των ενηλίκων μόλις που υπερβαίνει τις 41.000 ευρώ.
Το καθαρό σύνολο της περιουσίας των Γερμανών ανέρχεται σε 6,3 τρισεκατομμύρια  ευρώ, με τη γη και τα ακίνητα να αποτελούν τα 5,1 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Κατά μέσον όρο κάθε Γερμανός έχει περιουσία που ανέρχεται σε περίπου 83.000 ευρώ, κατά το DIW.
Στην μελέτη αυτή ο υπολογισμός των περιουσιών συμπεριέλαβε ακίνητα, χρηματοοικονομικούς πόρους, τιμαλφή και δάνεια.
Σημειώνεται ότι ποσοστό ιδιοκτησίας κατοικιών στη Γερμανία συγκαταλέγεται ανάμεσα στα χαμηλότερα στην Ευρώπη.
Όπως αναφέρει το Reuters πέρυσι μελέτη που είχε δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφάνιζε τα νοικοκυριά σε πολλά κράτη της λεγόμενης περιφέρειας της Ευρωζώνης να είναι κατά μέσο όρο πλουσιότερα συγκριτικά με αυτά του λεγόμενου πυρήνα της ζώνης του ευρώ.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, http://www.naftemporiki.gr/
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs