Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν φόρους


Τα δύο πρόσωπα της οικονομίας

Φόρους και τέλη ύψους 960 εκατ. ευρώ δεν κατάφεραν να πληρώσουν τον πρώτο μήνα ου 2014 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην οικονομική αδυναμία των υπόχρεων.
denplirono
Τα χρέη αυτά έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και πλέον οι νέοι οφειλέτες απειλούνται με «τσουχτερά» πρόστιμα εφόσον δεν καταφέρουν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών.
Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (παλαιές και νέες) ανέρχονται στα 63,26 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τον Ιανουάριο εισπράχθηκαν από τα ληξιπρόθεσμα χρέη έσοδα ύψους 266 εκατ. ευρώ, από τα οποία 61 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή από αυτά που δημιουργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2014, ενώ 205 εκατ. ευρώ αφορούν τις παλιές οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013.
Όπως προαναφέρθηκε οι φορολογούμενοι που δεν πληρώνουν στην ώρα τους τις οφειλές τους προς το Δημόσιο επιβαρύνονται πλέον με «τσουχτερά» πρόστιμα και τόκους. Συγκεκριμένα, με το νέο σύστημα (που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2014 οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί εντός της νόμιμης προθεσμίας τότε από την επόμενη ημέρα της λήξης της προθεσμίας επιβάλλονται τόκοι επί του αρχικού ποσού της οφειλής που ανέρχονται σε 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης ή 8,76% ετησίως.
Επιπλέον εάν ο φορολογούμενος καθυστερήσει 2 μήνες να εξοφλήσει την οφειλή του προς την εφορία θα επιβαρύνεται και με πρόστιμο 10% του φόρου που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα. Μετά την πάροδο ενός έτους από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής το παραπάνω πρόστιμο θα ανεβαίνει στο 20% του φόρου. Μετά την πάροδο 2 ετών θα ανέρχεται στο 30% του φόρου. Οι τόκοι θα υπολογίζονται αυτόματα για το χρονικό διάστημα από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας μέχρι την ημερομηνία καταβολής του φόρου.
Όσον αφορά στους ελέγχους τον πρώτο μήνα του έτους πραγματοποιήθηκαν:
- 988 έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις. Από αυτούς 14 παραπέμφθηκαν στην διεύθυνση επίλυσης διαφορών,
- 142 έλεγχοι αυτοαπασχολούμενων και ατόμων μεγάλου πλούτου ,
- 78 αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας. Από τις ανωτέρω περιπτώσεις που απεστάλησαν στην αρχή οι 42 αφορούν βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs