Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Νευρικότητα στη Γερμανία για την προεκλογική επίσκεψη Erdogan


Του Κώστα Ράπτη 

O Erdoğan ενώνει την Ευρώπη – εναντίον του. Στην τελευταία τηλεοπτική τους αναμέτρηση την Τρίτη, οπότε δέχθηκαν ερωτήσεις από ένα ακροατήριο 200 πολιτών, οι δύο κυριότεροι υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν, ο Σοσιαλιστής Martin Schultz και ο Λουξεμβούργιος Jean-Claude Juncker του ΕΛΚ δήλωσαν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχθεί στην Ε.Ε. επί των ημερών τους. Και η μεν κεντροδεξιά ουδέποτε υπήρξε ιδιαίτερα θερμή στο ενδεχόμενο μιας τουρκικής ένταξης. Όμως και για την κεντροαριστερά, η ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας δεν είναι πλέον υπερασπίσιμη.

“Πάντοτε υποστήριζα την ένταξη της Τουρκίας. Όμως στη φάση αυτή η χώρα απομακρύνεται κατά τρόπο δραματικό από τις δημοκρατικές αξίες της Ε.Ε.” δήλωσε ο Schultz, υπενθυμίζοντας κινήσεις όπως η απόπειρα της τουρκικής κυβέρνησης να μπλοκάρει το Twitter. “Ο Τούρκος πρωθυπουργός Tayyip Erdoğan” συμπλήρωσε “θα πρέπει να απασχολείται περισσότερο με την κατάσταση της δημοκρατίας στην δική του χώρα από το να δίνει μαθήματα στις άλλες”.

Ως Γερμανός, ο Schultz, δεν ξεχνά το πρόσφατο διπλωματικό επεισόδιο που προκλήθηκε όταν ο Erdoğan εξαπέλυσε μύδρους εναντίον του προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Joachim Gauck (άλλοτε αντιφρονούντος του ανατολικού μπλοκ), ο οποίος σε ομιλία του στο Πολυτεχνείο Μέσης Ανατολής στην Άγκυρα, επεσήμανε τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η δημοκρατία στην Τουρκία.

Το Σάββατο 24 Μαΐου απειλείται να υπάρξει αντιστροφή των ρόλων. Μολονότι δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του για τις τουρκικές προεδρικές εκλογές του Αυγούστου (τις πρώτες που θα διεξαχθούν με άμεση λαϊκή ψηφοφορία και με δυνατότητα συμμετοχής και της τουρκικής διασποράς), ο Erdoğan πραγματοποιεί προεκλογική συγκέντρωση στην... Κολωνία.

Σύμφωνα με την κεντρική εφορευτική επιτροπή της Τουρκίας, οι μετανάστες αποτελούν το 5% του εκλογικού σώματος και υπολογίζονται σε 2,7 εκατομμύρια ψηφοφόρους, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος (1,2 εκατομμύρια) κατοικεί στη Γερμανία. Για τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος, κατά τις δημοσκοπήσεις, απέχει από το όριο του 50% που θα του εξασφάλιζε την νίκη από τον πρώτο γύρο, η διείσδυση στο πολύμορφο μεταναστευτικό εκλογικό ακροατήριο, είναι κρίσιμης σημασίας – ιδίως στην παρούσα συγκυρία όπου η ηγετική εικόνα του τσαλακώθηκε από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο πολύνεκρο δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο της Σόμα.

Επιρροή στην τουρκική κοινότητα της Γερμανίας οι ισλαμιστές διαθέτουν ήδη από την εποχή του Κόμματος Ευημερίας – προδρόμου του σημερινού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Διαθέτουν όμως και ορκισμένους αντιπάλους, ιδίως μεταξύ των Κούρδων και των Αλεβήδων – οι τελευταίοι μάλιστα διοργανώνουν αντισυγκέντρωση στην εκδήλωση του Erdoğan στην Κολωνία.

Οι γερμανικές πολιτικές δυνάμεις αντιδρούν με εμφανή εκνευρισμό. Άλλωστε, δεν είναι ευχάριστες οι αναμνήσεις από προηγούμενες αντίστοιχες εξορμήσεις του Erdogan επί γερμανικού εδάφους – όπως όταν λ.χ. παρότρυνε τους ξενιτεμένους συμπατριώτες του να αντισταθούν στην αφομοίωση. Η εικόνα ενός ξένου ηγέτη, ο οποίος εμφανίζεται ως “προστάτης” τμήματος του πληθυσμού της Γερμανίας, οπωσδήποτε περιέπλεξε περαιτέρω την ήδη έντονη συζήτηση στη χώρα της Angela Merkel σχετικά με τα θέματα της μετανάστευσης και της πολυπολιτισμικότητας.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Steffen Seibert προσποιείται ψυχραιμία, δηλώνοντας μεν ότι είναι πάντοτε ευπρόσδεκτος ο ηγέτης μιας “χώρας-εταίρου”, αλλά προσθέτοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση περιμένει από τον Erdoğan “να διαλέξει προσεκτικά τα λόγια του” σε αυτή τη “δύσκολη στιγμή”.

Ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier χαρακτήρισε επίσης ευπρόσδεκτο τον Erdoğan, συμπληρώνοντας, με αέρα ανωτερότητας, ότι η ιδιωτική προεκλογική επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού είναι κάτι “το οποίο αντέχει η δημοκρατία μας”, αρκεί να γίνουν σεβαστές οι “διεθνείς προδιαγραφές”.

Άλλοι πολιτικοί, με λιγότερο υπεύθυνες θέσεις, μιλούν πιο ανοιχτά: η ομιλία Erdoğan στην Κολωνία αποτελεί κατάχρηση του δικαιώματος φιλοξενίας δήλωσε ο υπουργός Ενσωμάτωσης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Guntram Schneider, ενώ η αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Julia Klockner κάλεσε τους Τούρκους της Γερμανίας να μποϊκοτάρουν την εκδήλωση, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους στα όσα συμβαίνουν τον καιρό αυτό στην Τουρκία.

“Όσοι του αντιτίθενται θα συνεχίσουν έτσι και αλλιώς να του αντιτίθεται, όσοι τον εξιδανικεύουν, θα προσέλθουν, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, στην ομιλία Erdoğan σαν σε προσκύνημα” παρατηρεί, περισσότερο ψύχραιμα, ο προερχόμενος από τους κόλπους της τουρκο-γερμανικής κοινότητας συμπρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων Cem Özdemir.


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs