Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Οι αναβολές στη συζήτηση για το χρέος ανησυχούν το Μαξίμου


Τις διαδοχικές αναβολές των Ευρωπαίων στη συζήτηση για το χρέος φοβούνται στο Μέγαρο Μαξίμου και... παίρνουν μέτρα.
samaras
Στην αρχή υπήρξε κατανόηση, καθώς το ζήτημα δεν θα μπορούσε να συζητηθεί πριν τις ευρωεκλογές.
Στη συνέχεια δυσφορία, καθώς αντί ο κύκλος να ανοίξει τον Ιούνιο, η συζήτηση παραπέμφθηκε για το... Σεπτέμβριο. Πλέον, η συζήτηση για τη βιωσιμότητα και τη μείωση του ελληνικού χρέους παραπέμπεται, εκ νέου. Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ για την έναρξη της συζήτησης υπάρχουν τρείς προϋποθέσεις: η ικανοποίηση των προαπαιτούμενων, η ύπαρξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και η εκτίμηση ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία!
Στο Μαξίμου, πλέον, επικρατεί εκνευρισμός καθώς η συζήτηση για το χρέος, όχι μόνον θα σηματοδοτήσει την επικύρωση της σκληρής δημοσιονομικής προσπάθειας που έγινε αλλά θα δώσει στην κυβέρνηση όπλα τόσο για την οικονομία όσο και για τις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.
Οι εταίροι σκληραίνουν τη στάση τους, μετά και τη δίμηνη σχεδόν αβελτηρία της κυβέρνησης, ωστόσο οι χθεσινές δηλώσεις αντιμετωπίζονται σχεδόν ως εκβιασμός, από κυβερνητικά στελέχη.
«Η Ελλάδα εκπλήρωσε το δικό της μέρος της συμφωνίας και αυτό θα το αποδείξει με την ψήφιση και υιοθέτηση και των 12 προαπαιτούμενων για τις δόσεις του καλοκαιριού» σημείωνε χθες κυβερνητικό στέλεχος, προσθέτοντας ότι από πλευράς Ευρώπης υπάρχουν συνεχείς καθυστερήσεις και αναβολές.
Η αλήθεια είναι ότι η καχυποψία έναντι της Ελλάδας έχει επιστρέψει – αν είχε ποτέ εξαφανιστεί – στις Βρυξέλλες, στον απόηχο του ανασχηματισμού αλλά και της αποπομπής Θεοχάρη από τη ΓΓ Δημοσίων Εσόδων. Ωστόσο, και η στάση της ευρωζώνης συνιστά, πλέον, εκβιασμό προς την ελληνική κυβέρνηση καθώς χωρίς τη συζήτηση για το χρέος, δεν μπορεί να κλείσει ούτε το χρηματοδοτικό κενό, ούτε βέβαια να εκτιμηθεί το δημοσιονομικό κενό. Κυρίως, όμως, η μη έναρξη της συζήτησης καθηλώνει την κυβέρνηση, της στερεί επιχειρήματα και, παράλληλα, την εμποδίζει να διαμορφώσει και παρουσιάσει δράσεις, χαμηλού δημοσιονομικού κόστους όπως το πετρέλαιο θέρμανσης, προς ανακούφιση των δοκιμαζόμενων ομάδων του πληθυσμού.
Το Μαξίμου έστειλε ήδη μήνυμα περί πλήρους υλοποίησης των συμφωνηθέντων, αυτή ήταν άλλωστε και η «γραμμή» Χαρδούβελη στο παρθενικό του eurogroup, ωστόσο είναι σαφές πώς η προσπάθεια των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου να φέρουν στον... ίσιο δρόμο τους διαφωνούντες υπουργούς και να εξασφαλίσουν την ψήφο των βουλευτών, καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη από τη στιγμή που αφήνεται να εννοηθεί ότι αντί ελάφρυνσης, οι ευρωπαίοι απλώς «σπρώχνουν» το χρέος προς τα πίσω...
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs