Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Δημοσκόπηση Public Issue: Διψήφια η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στις 11 (!) μονάδες


Υπερφορολόγηση, επικοινωνιακές ακρότητες και επιμονή στην ίδια οικονομική συνταγή βουλιάζουν την κυβέρνηση. Σαράντα μονάδες η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση  
Του Τάσου Τσακίρογλου
Δυναμική αυτοδυναμίας στον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η έρευνα πολιτικής συγκυρίας Σεπτεμβρίουπου πραγματοποίησε η Public Issue, λίγες μέρες μετά την άνοδο Σαμαρά – Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ και σ' ένα κλίμα που φορτίζεται από το μπαράζ της φορολόγησης των πολιτών και την αδυναμία της κυβέρνησης να αρθρώσει πειστικό διαπραγματευτικό λόγο έναντι των δανειστών.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει φτάσει τη διαφορά του από τη Ν.Δ. στις 11 ποσοστιαίες μονάδες (36% έναντι 25%), προβάδισμα που είναι το μεγαλύτερο από τις αρχές του έτους. Παρ' όλα αυτά, στο ερώτημα ποια είναι η καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα, Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ, η πλειοψηφία (42%) απαντά «καμία από τις δύο».

ereuna1

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει πέντε μονάδες σε σχέση με την τελευταία έρευνα της εταιρείας τον περασμένο Ιούλιο (31%) και η Ν.Δ. μία (24%). Στη λοιπή κατάταξη ακολουθούν: Το Ποτάμι με9,5% (10,5%), η Χρυσή Αυγή με 7,5% (8,5%), το ΚΚΕ με 6,5% (6,5%), το ΠΑΣΟΚ με 5,5% (7,5%), οιΑνεξάρτητοι Ελληνες με 4% (4,5%), η ΔΗΜΑΡ με 1% (1,5%), ενώ τα Λοιπά κόμματασυγκεντρώνουν 5% (6%).
Σύμφωνα με τα ποσοστά αυτά η εκτίμηση των κοινοβουλευτικών εδρών διαμορφώνεται ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 146 (από 142 έως 150), Ν.Δ. 66 (61-72), Το Ποτάμι 25 (20-30), Χρυσή Αυγή 20 (16-24),ΚΚΕ 17 (15-20), ΠΑΣΟΚ 15 (12-17), ΑΝ.ΕΛΛ. 11 (8-13), ΔΗΜΑΡ καμία.
Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με διαφορά σαράντα μονάδων (64% έναντι 24%), ανοίγοντας την ψαλίδα στο απώτατο σημείο από τον Ιανουάριο του 2014 και με αυξητική τάση μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Ωστόσο η πλειονότητα των ερωτηθέντων (43%) εκτιμά ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κερδίσει με μικρή διαφορά, έναντι του 21% που «βλέπει» μεγάλη διαφορά και 22% που προσδοκά νίκη της Ν.Δ. με μικρή διαφορά.

ereuna2

Στο ερώτημα «ποια κυβέρνηση νομίζετε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας», το μεγαλύτερο ποσοστό προτίμησης απαντά το «καμία από τις δύο» (42%), ενώ το 31% επιλέγει ΣΥΡΙΖΑ και το 22% Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται από τους ερωτηθέντες ο Αντώνης Σαμαράς με38% (από 43% τον Ιούλιο), έναντι 34% (29%) του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 28% (28%) λέει «κανένας από τους δύο» ή δεν εκφράζει γνώμη.
Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών «κεφάλι» διατηρεί ο Αλέξης Τσίπρας με 47% (από 40% τον Ιούλιο), με δεύτερο τον Σταύρο Θεοδωράκη 39% (42%). Ακολουθούν: Αντώνης Σαμαράς 38% (38%), Φώτης Κουβέλης 33% (33%), Πάνος Καμμένος 30% (26%), Δημήτρης Κουτσούμπας 27% (32%), Ευάγγελος Βενιζέλος 21% (21%).
ereuna4

Στο θέμα των ημερών, δηλαδή για το εάν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές και με αφορμή τηνεκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οι πολίτες εμφανίζονται μοιρασμένοι, με το 49% να λέει ότι «μάλλον δεν χρειάζεται» και το 46% «μάλλον χρειάζεται», ενώ το 5% δεν διατυπώνει γνώμη.
Οσον αφορά το ερώτημα «εάν η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία ή μάλλον θα γίνουν πρόωρες εκλογές», υπέρ της δεύτερης εκδοχής τάσσεται το 54% και υπέρ της πρώτης το 37%. Δεν διατυπώνει γνώμη 9%.

ereuna3

Για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, το 75% θεωρεί ότι «η δημοκρατία είναι προτιμότερη από οποιαδήποτε άλλη μορφή διακυβέρνησης», ενώ, στο κλίμα των ημερών και με δεδομένη πλέον τη σταθερή καταγραφή της Χρυσής Αυγής, το 12% λέει ότι «σε ορισμένες περιστάσεις μια δικτατορία μπορεί να είναι προτιμότερη από τη δημοκρατία».Το 11%υποστηρίζει πως «για ανθρώπους σαν κι εμάς δεν έχει καμία σημασία εάν έχουμε δημοκρατία ή δικτατορία». Το 2% δεν εκφέρει γνώμη.

Σχετικά με την κατεύθυνση της χώρας, οι εφτά στους δέκα πολίτες (72%) εκτιμούν ότι αυτή είναι «λάθος» και μόνο το 18% λέει «σωστή»«Ούτε σωστή, ούτε λάθος» απαντά το 8% και το2% δεν εκφράζει γνώμη.

«Δημοφιλής» ο Γκίκας

Στο πεδίο της οικονομίας ο Γκίκας Χαρδούβελης μέσα σε δύο μήνες ξεπέρασε τα ποσοστά έλλειψης εμπιστοσύνης του Γιάννη Στουρνάρα (68% έναντι 67%), ενώ ένας στους δύο πολίτες(51%) εκτιμά ότι η ανεργία θα αυξηθεί. Λέει ότι θα μείνει ίδια το 33% και το 16% ότι θα μειωθεί.

ereuna5
grafima-ereuna
Στην ερώτηση που αφορά την προσωπική τους οικονομική κατάσταση, το 47% εκτιμούν ότι θα χειροτερέψει, το 44% ότι θα μείνει ίδια και το 9% ότι θα βελτιωθεί.
Στο τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα σήμερα για το δημόσιο χρέοςτης, το 64% προκρίνει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για να πληρώσει μικρότερο μέρος του, μόλις το 8% να συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα του Μνημονίου και να πληρώσει το χρέος της, ενώ ένας στους πέντε (21%) λέει να μην πληρώσει το χρέος και να προχωρήσει σε στάση πληρωμών προς τους δανειστές της.
Για την Ε.Ε. το 52% έχει αρνητική γνώμη και το 45% θετική.

■ Τη Δευτέρα, στο δεύτερο μέρος της έρευνας, θα δημοσιευτούν τα ευρήματα που αφορούν την εικόνα των πολιτικών κομμάτων.



Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs