Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Κομισιόν: Η τρόικα θα επιστρέψει όταν πείτε «ναι» σε όλα


«Δεν υποχωρούμε», διαμηνύει ο Βενιζέλος – Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μόλις εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, ξεκαθάρισε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, επαναλαμβάνοντας πως στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης
 Menelaos Myrillas / SOOC
Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε πως οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται, έως ότου η Επιτροπή λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις σε μία σειρά από πολιτικές και δράσεις.

«Εργαζόμαστε για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης που θα ανοίξει τον δρόμο για την περάτωση του προγράμματος προσαρμογής της χώρας», τόνισε.

Υπενθύμισε επίσης ότι οι συζητήσεις για τη «μεταμνημονιακή εποχή» θα ξεκινήσουν μόνο όταν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

Κάνει τον δύσκολο ο Βενιζέλος


«Οι εταίροι είναι δύσπιστοι»  και «το παιχνίδι πολύ σκληρό… Δεν υποχωρούμε πουθενά»,  δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στην οποία μετείχε και ο υπουργός των Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Ο κ. Βενιζέλος σχολίασε πως η εσωτερική κατάσταση είναι στείρα, αντιπαραγωγική και, όπως είπε, δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τίθεται η ανάγκη να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου και υπογράμμισε ότι το μήνυμα είναι πολύ καθαρό.

«Ο λαός πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια και η αντιπολίτευση πρέπει να αρθεί στο επίπεδο υπευθυνότητας και ωριμότητας, που απαιτούν οι συνθήκες».
Αναφερόμενος στους εταίρους, είπε πως παρότι δέχονται ότι τα οικονομικά αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, είναι δύσπιστοι λόγω του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος.

Επιπλέον ανέφερε ότι η καθεμία από τις δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης, έχουν προτεραιότητες προφανείς και θεμιτές.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει εθνικούς στόχους, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν τη δική τους επιδίωξη, δηλαδή, η Ευρωζώνη να μην ξανακυλήσει σε κρίση και όπως επεσήμανε, υπάρχει και το ΔΝΤ που θέλει να διεκδικεί το ρόλο του και θέλει αυτός ο ρόλος να επεκτείνεται και σε περιοχές, όπως η Ευρωζώνη, που δεν είναι καταστατικός σκοπός του Ταμείου.

Ο στόχος σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο είναι να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα και διαμορφωθεί η νέα σελίδα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν στο lockout και στο συνδικαλιστικό νόμο θα μπορούσαμε να κάνουμε πίσω ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε πουθενά».

Όπως διευκρίνισε το ζητούμενο από την ελληνική πλευρά είναι να υπάρξει μια ενιαία αντιμετώπιση όλων των θεμάτων και να μην γίνεται αποσπασματική προσέγγιση.
Σχολίασε δε πως υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που η χώρα τις χρειάζεται, ενώ στο σημείο αυτό διαβεβαίωσε ότι δεν θα ζητηθούν από τους πολίτες ξανά θυσίες, ότι δεν θα υπάρξουν δημοσιονομικά μέτρα, καθώς και μέτρα λιτότητας.

Αναφερόμενος στις 100 δόσεις, είπε ότι αυτές υπάρχουν και πως το θέμα είναι να ελαφρύνεται ο πολίτης. Η κυβέρνηση, συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος προσπαθεί να δώσεις τις καλύτερες λύσεις στο θέμα του ΕΝΦΙΑ και έκανε πολλές βελτιώσεις, ωστόσο είπε πως το ζήτημα με τον ΕΝΦΙΑ προέκυψε «γιατί είχαν λυσσάξει κάποιον τον Σεπτέμβριο του 2011 εναντίον του ΕΕΤΗΔΕ και αυτά όλα έχουν επιπτώσεις».

Ο κ. Βενιζέλος κληθείς να απαντήσει εάν θα αλλάξει κάτι στον προϋπολογισμό για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το οποίο κάνει λόγο η τρόικα, απάντησε κατηγορηματικά και τόνισε πως «η τρόικα στις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό κενό ιστορικά έχει αποτύχει».

Η Ευρωζώνη, συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, ως ενιαία οικονομία αυτή τη στιγμή εμφανίζει πολύ σοβαρά προβλήματα ρυθμού ανάπτυξης, ενώ η Ελλάδα ήδη από το γ’ τρίμηνο του 2014 έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς.

Υποστήριξε δε πως τα θεμελιώδη στοιχεία της ελληνικής οικονομίας είναι όλα καλά αυτή τη στιγμή και αυτό θα αρχίσει να φαίνεται με τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τέλος ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η κυβέρνηση στηρίζει απολύτως τον κ. Χαρδούβελη.
«Δεν μπορεί ο υπουργός Οικονομικών που ανέλαβε ένα τεράστιο βάρος πριν από μόλις 3-4 μήνες μετά τις ευρωεκλογές, να ενοχοποιείται ως υπεύθυνος καταστάσεων, οι οποίες δεν έχουν διαμορφωθεί επί των δικών του ημερών» είπε

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs