Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Οι ΗΠΑ φλέγονται - Και τρίτος Αφροαμερικανός νεκρός από πυρά αστυνομικού


Ογκώδεις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις

Στις φλόγες βρίσκονται οι ΗΠΑ, που συγκλονίζονται από νέα θανατηφόρα επίθεση αστυνομικού εναντίον Αφροαμερικανού αλλά και τις ογκώδεις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις.
flag
Στην Αριζόνα νεκρός από πυρά αστυνομικού έπεσε ένας Αφροαμερικανός , στο τρίτο περιστατικό δολοφονίας άοπλου από αστυνομικούς και  υπό παρόμοιες συνθήκες.
Η αστυνομία του Φοίνιξ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ένα στέλεχός της επιχείρησε να συλλάβει τον 34χρονο Αφροαμερικανό, Ρομέιν Μπρίσμπον, επειδή υπήρχαν υποψίες ότι διακινούσε ναρκωτικές ουσίες.
Σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας, ο Μπρίσμπον προσπάθησε να διαφύγει και αρνήθηκε να υπακούσει σε «αρκετές εντολές» ενός λευκού 30χρονου αστυνομικού με επταετή εμπειρία στο Σώμα. Το όνομα του αστυνομικού δεν έχει αποκαλυφθεί.
police
«Έγινε μάχη» μεταξύ των δύο ανδρών, ενώ ο αστυνομικός προσπαθούσε να συλλάβει τον ύποπτο αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας. Ενώ ο Μπρίσμπον έβαλε το χέρι στην τσέπη του, ο αστυνομικός ένιωσε «την άκρη ενός πυροβόλου όπλου» και «πυροβόλησε δύο φορές στο στήθος τον Μπρίσμπον».
Ο ύποπτος έπεσε νεκρός πριν φτάσουν στο σημείο οι αστυνομικές ενισχύσεις. Στην τσέπη του υπόπτου βρέθηκε ένα κουτί με χάπια οξυκωδόνης, ένα ισχυρό και εθιστικό παυσίπονο που μερικές φορές χρησιμοποιείται ως ψυχαγωγικό ναρκωτικό.
Αντίθετη άποψη για το θανατηφόρο περιστατικό έχει ο συνήγορος της οικογένειας του θύματος ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχουν «διάφοροι μάρτυρες που αμφισβητούν την εκδοχή της αστυνομίας».
Υπενθυμίζεται ότι, είχαν προηγηθεί οι δολοφονίες του  έφηβου Μάικλ Μπράουν στο Μισούρι και του 43χρονου Έρικ Γκάρνερ, πατέρα έξι παιδιών στη Νέα Υόρκη. Και στις δυο περιπτώσεις το Σώμα των ενόρκων αποφάσισε ότι δεν συντρέχει λόγος να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των λευκών αστυνομικών που ευθύνονται για τους δυο θανάτους.
Ογκώδεις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις 
Εν τω μεταξύ διαδηλώσεις  χιλιάδων ανθρώπων πραγματοποιήθηκαν για δεύτερη νύκτα σε διαμαρτυρία για την απόφαση σώματος ενόρκων στη Νέα Υόρκη να μην απαγγελθούν ποινικές κατηγορίες εναντίον ενός λευκού αστυνομικού για το θάνατο δια στραγγαλισμού ενός άοπλου μαύρου.
usa
Η αντίδραση στη Νέα Υόρκη και άλλες πόλεις για την απόφαση της Τετάρτης να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο αστυνομικός Ντάνιελ Πανταλέο για το ρόλο του στο θάνατο του 43χρονου Έρικ Γκάρνερ απηχεί το κύμα της οργής που είχε ξεσπάσει εννέα ημέρες νωρίτερα εξαιτίας μιας παρόμοιας απόφασης στην υπόθεση του θανάσιμου πυροβολισμού ενός άοπλου μαύρου εφήβου από έναν λευκό αστυνομικό στο Μιζούρι.
Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ υποσχέθηκε χθες πως θα διεξαχθεί πλήρης έρευνα για την υπόθεση της Νέας Υόρκης.
Χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν χθες για δεύτερη νύκτα πορείες στους δρόμους του Μανχάταν, ξεκινώντας τη βραδινή ώρα αιχμής και «στρατολογώντας» διαδηλωτές κατά την εξέλιξη των πορειών, συχνά περνώντας ανάμεσα από αυτοκίνητα και φορτηγά και παραλύοντας σχεδόν την κυκλοφορία.
usa c
Η ένταση αυξήθηκε όταν ένα πλήθος τουλάχιστον 3.000 ανθρώπων συγκεντρώθηκε στην Τάιμς Σκουέρ περίπου μία ώρα πριν από τα μεσάνυκτα. «Ποιόν προστατεύετε;», φώναζαν στους αστυνομικούς, οι οποίοι κατέφθαναν κατά εκατοντάδες για να υποχρεώσουν τους διαδηλωτές να περιορισθούν στα πεζοδρόμια. Έγιναν συλλήψεις, αλλά δεν υπήρξαν εκρήξεις βίας. Ελικόπτερα της αστυνομίας πετούσαν στην περιοχή πάνω από τους ουρανοξύστες.
Ένα δεύτερο και ένα τρίτο κύμα διαδηλωτών διέσχισαν αργότερα δύο γέφυρες από το Μπρούκλυν προς το Μανχάταν, κλείνοντας για λίγο την κυκλοφορία και προς τις δύο κατευθύνσεις. Στη συνέχεια συνέκλιναν στο νότιο άκρο του Μανχάταν, στο τέρμιναλ των φέρι για το Στάτεν Άιλαντ.
usa b
Η κύρια ομάδα των διαδηλωτών κατευθύνθηκε δυτικά και έκλεισε για λίγο τον αυτοκινητόδρομο Ουέστ Σάιντ, κατά μήκος του ποταμού Χάντσον, με αποτέλεσμα να γίνουν μερικές συλλήψεις, πριν στραφεί και πάλι προς βορρά και περάσει από το Γκρίνουιτς Βίλατζ και το Τσέλσι.
Οι συγκεντρώσεις στη Νέα Υόρκη και αλλού ήταν εν γένει μεγαλύτερες και περισσότερες χθες σε σχέση με την προηγούμενη νύκτα.
Στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και φώναζαν «Όχι δικαιοσύνη, όχι ειρήνη, όχι ρατσιστική αστυνομία» καθώς έκαναν πορεία προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, πέρασαν κοντά από τον Λευκό Οίκο και κατευθύνθηκαν προς το Μνημείο Ουάσινγκτον. Εκεί οι διαδηλωτές ξάπλωσαν στο δρόμο μπλοκάροντας την κυκλοφορία. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Μινεάπολη, το Σικάγο και τη Βοστώνη.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs