Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Πρώτο βήμα για τις συλλογικές συμβάσεις


Μέσα στον Μάρτιο θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ενώ θα προβλέπεται καταληκτική ημερομηνία για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης ενώ συνομιλεί με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο και τα μέλη του ΔΣ
Ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης ενώ συνομιλεί με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο και τα μέλη του ΔΣ
To πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνει με την «εξίσωση» των κατώτερων αμοιβών, καθώς σήμερα οι νέοι παίρνουν 510 ευρώ (ενώ οι άνω των 25 ετών εργαζόμενοι 586 ευρώ).
Το πλαίσιο των αλλαγών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις κατώτερες αποδοχές περιέγραψε χθες ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος είχε συνάντηση με τη ΓΣΕΕ. Ουσιαστικά το υπουργείο θα θέσει το χρονικό πλαίσιο -που θα είναι εντός του 2016- για την επαναφορά του κατώτατου μισθού και στη συνέχεια οι κοινωνικοί εταίροι καλούνται να αποφασίσουν τα στάδια.
Προτεραιότητα
Αμεση προτεραιότητα είναι η «επιστροφή» του χρόνου της μετενέργειας από τους τρεις στους έξι μήνες, καθώς η εθνική συλλογική σύμβαση έληξε στο τέλος Δεκεμβρίου. Με την αύξηση του χρόνου οι κοινωνικοί εταίροι θα έχουν περιθώριο έως το τέλος Ιουνίου για να καταλήξουν σε συμφωνία (στην αντίθετη περίπτωση η διορία λήγει στο τέλος Μαρτίου).
«Θα θέσουμε τον χρονικό ορίζοντα της επαναφοράς των κατώτατων αμοιβών, αλλά δεν θα μπούμε σε λογική επιβολή τους» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας «θα απελευθερώσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον τρόπο εφαρμογής του νέου κατώτατου θα τον συναποφασίσουν οι κοινωνικοί εταίροι». Την αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος.
Σημειώνεται πως με βάση τα στοιχεία της Εurostat η Ελλάδα είναι η χώρα της ΕΕ που ο ονομαστικός ακαθάριστος ελάχιστος μισθός μειώθηκε το 2015 σε σχέση με το 2008 κατά 14%. Αντιθέτως στην Πορτογαλία ο ελάχιστος μισθός αυξήθηκε κατά 19% (από 497 σε 589 ευρώ), ενώ στην Πορτογαλία παρέμεινε αμετάβλητος στα 1.462 ευρώ.
Πρακτικά στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στον Μάρτιο στη Βουλή θα ρυθμίζονται μία σειρά άλλων θεμάτων, με στόχο την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα:
  • Θα επανέλθει η επεκτασιμότητα των συμβάσεων
  • Θα αυξηθεί -όπως ήδη αναφέρθηκε- η διάρκεια της μετενέργειας
  • Θα ενισχυθεί ο ρόλος του ΟΜΕΔ
  • Θα επανέλθουν συγκεκριμένες διατάξεις που σχετίζονται με τις απολύσεις και αποζημιώσεις (π.χ. περιορισμός του διαστήματος που μπορεί ένας νέος εργαζόμενος να απασχολείται και να απολύεται χωρίς αποζημίωση).
Αντιθέτως το υπουργείο Εργασίας έχει επισημάνει πως δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση για επαναφορά του λοκ άουτ.
• Χθες το πρωί ο υπουργός μίλησε σε εκδήλωση για την απλούστευση των διαδικασιών του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και επεσήμανε πως η πάταξη της μαύρης εργασίας αποτελεί προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs