του Γ. Αγγέλη
Η χθεσινή αλλά και η σημερινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τους Angela Merkel, Francois Hollande και J.C. Juncker, είναι αλήθεια ότι δεν... ξεφεύγει από τα αναμενόμενα, καθώς και στους τέσσερις η επιθυμία για ενα σχετικό σύντομο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης παραμένει κεντρική προτεραιότητα.
Το ενδιαφέρον όμως στοιχείο στη χθεσινή αλλά και στη σημερινή συνάντηση είναι το πώς θα διαμορφωθεί μία “αμοιβαία επωφελής” στάση απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ. 
Και εδώ η δυσκολία παραμένει γιατί το ΔΝΤ έχει εξ αρχής μία βασική γραμμή από την οποία δεν του επιτρέπεται να παρεκκλίνει για... τρίτη φορά (σ.σ. η πρώτη ήταν τον Μάιο του 2010 και η δεύτερη τον Νοέμβριο του 2012). 
Και η γραμμή αυτή συνίσταται στην απαίτηση της μακροχρόνιας διασφάλισης της εξυπηρέτησης του δανείου προς την Ελλάδα. Η απαίτηση αυτή λέει ότι είτε η Ευρωζώνη θα εγγυηθεί την αποπληρωμή του είτε η Ελλάδα θα υποχρεωθεί - ανεξαρτήτως συνεπειών για την οικονομία της – σε μέτρα που θα διασφαλίζουν την αποπληρωμή του...
Στην Ευρωζώνη η Merkel και ο Hollande είναι πράγματι διατεθειμένοι να “βοηθήσουν ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο” τον Αλ. Τσίπρα να τα βγάλει πέρα αρκεί να μη χρειασθεί να υποστούν το οικονομικό και κυρίως το πολιτικό βάρος αυτής της “βοήθειας” και των δεσμεύσεων που την συνοδεύουν. Και κάπου εκεί έχει σκαλώσει η συζήτηση, καθώς το ΔΝΤ για να κάνει και το παραμικρό βήμα απαιτεί - όπως για καιρό επιμένει η εφημερίδα “Κεφάλαιο” - να δεί τον εγγυητή ή τον οφειλέτη να κάθονται στο τραπέζι με προτάσεις...
Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει για άλλη μία φορά (η προηγούμενη ήταν στα μέσα του 2014) μπει το ενδεχόμενο μιας αντικατάστασης του δανείου του ΔΝΤ από ενα δάνειο του ESM. 
Αλλά αυτό μπορεί να συζητηθεί μόνο στο πλαίσιο της συνολικής αναδιάρθρωσης του χρέους και αυτό με την σειρά του όπως έγραψε το Capital.gr φέρνει από το παράθυρο στην συζήτηση το ασφαλιστικό.
Και κάπου εκεί ο φαύλος κύκλος αρχίζει και πάλι από την αρχή. 
Η εφημερίδα “Κεφάλαιο” με αναλυτικό ρεπορτάζ στην αυριανή του έκδοση κάνει αναδρομή στην “σχέση” αυτή που συμπλήρωσε ήδη πέντε χρόνια αυτόν τον μήνα και παρουσιάζει τα σημεία “κλειδιά” που καθορίζουν τον ρόλο του ΔΝΤ στις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες για να “περπατήσει” η περιβόητη ενδιάμεση συμφωνία.