Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια των ψηφοφόρων


Τι δείχνει η ακτινογραφία της ψήφου σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στις γειτονιές της Αθήνας
Τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια των ψηφοφόρων


Για μία ακόμη φορά το κοινωνικοοικονομικό προφίλ των ψηφοφόρων φαίνεται ότι άφησε το ίχνος του στην κάλπη της 20ής Σεπτεμβρίου, με πιο ισχυρό πάντως το εκλογικό αποτύπωμά του στο κόμμα που ήρθε δεύτερο στην αναμέτρηση, τη ΝΔ. 

Δεν αποτελεί έκπληξη, με βάση τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει υψηλά ποσοστά στις γειτονιές όπου στη σύνθεση του πληθυσμού τους υπερτερούν τα κοινωνικά στρώματα με χαμηλή οικονομική επιφάνεια.

Πέρα από την εντυπωσιακή πρωτιά του στην περιφέρεια της Ξάνθης (49,61% από 45,43% τον Ιανουάριο) και την επικράτησή του σε άλλες εκτός Αττικής περιοχές, διατήρησε τα υψηλά ποσοστά του Ιανουαρίου σε λαϊκές γειτονιές της Β' Αθηνών, όπως το Περιστέρι, και κυρίως της Β' Πειραιώς.
Συνολικά στη Β' Πειραιώς έλαβε 42,05% (63.177 ψήφοι), διατηρώντας ουσιαστικά τις δυνάμεις του (42,06% / 75.031 ψήφοι τον Ιανουάριο). Μάλιστα στον Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας υπήρξε ποσοστιαία άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, καθώς κέρδισε την πρωτιά με 42,95% (42,58% τον Ιανουάριο) και η διαφορά του από τη ΝΔ έφτασε τις 24,69 ποσοστιαίες μονάδες.
Αύξηση για τη ΝΔ
Την ίδια ώρα κάθε άλλο παρά μη αναμενόμενο είναι ότι για μία ακόμη φορά τη ΝΔ επιλέγουν για την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση ψηφοφόροι από περιοχές όπου ζουν εύπορα στρώματα του πληθυσμού - βόρεια προάστια αλλά και ορισμένοι δήμοι της Νοτιοανατολικής Αττικής.
Ενδιαφέρον είναι ότι η ΝΔ σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές κατέγραψε μεγαλύτερα ποσοστά αλλά και περισσότερες ψήφους από την προηγούμενη αναμέτρηση.

Στον Δήμο Φιλοθέης - Ψυχικού η ΝΔ όχι μόνο κατέλαβε την πρώτη θέση αλλά αύξησε και αριθμητικά την επίδοσή της συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2015. Κέρδισε 7,28 μονάδες περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση -έλαβε ποσοστό 54,09% (9.492 ψήφοι) έναντι 48,80% (9.347 ψήφοι). Μάλιστα η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ έφτασε τις 36,89 ποσοστιαίες μονάδες.
Η ψήφος της Εκάλης
Την ίδια εικόνα παρουσιάζει στον εκλογικό χάρτη η Εκάλη - δημοτική ενότητα του Δήμου Κηφισιάς -, όπου η ΝΔ έλαβε τεράστιο ποσοστό (69,68% / 2.248 ψήφοι) ενισχυμένη κατά 5 μονάδες σε σχέση με τον Ιανουάριο (64,61% / 2.205 ψήφοι).
Είναι αξιοσημείωτο ότι στις περιοχές των βορείων προαστίων, παρά την πτώση των ποσοστών του σε εθνικό επίπεδο, το Ποτάμι κρατά δυνάμεις ή και ενισχύεται, με χαρακτηριστική την περίπτωση της Εκάλης, όπου βγήκε δεύτερο κόμμα (8,80%), αφήνοντας τρίτο τον ΣΥΡΙΖΑ (8,56%).
Επίσης άνοδο κατέγραψε η ΝΔ στον Δήμο Πεντέλης με ποσοστό 34,4% (5.711 ψήφοι), κερδίζοντας 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιανουάριο (30,26% / 5.677 ψήφοι).

Υψηλά ποσοστά κατέγραψε η ΝΔ και σε δήμους στα νότια του Λεκανοπεδίου, τα οποία εγγράφονται ως προς την ανθρωπογεωγραφία τους στα υψηλά της οικονομικής κλίμακας - Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη (51,98% από 47,29%).


Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs